History

History

De Evangelisch Lutherse Kerk aan de Spoorwegstraat is in 1897-1898 gebouwd, nadat het kerkje aan de Korenmarkt (voormalig pakhuis “de Bontenborch”, rijksmonument) te klein was geworden. Het ontwerp uit september 1896 in neogotische-stijl is van ingenieur A.R. FREEM (1853-1921). De kosterswoning vertoont bovendien invloeden van de neorenaissance. Jarenlang werd het door de Lutherse Kerk gebruikt voor haar diensten. 

Toen echter bekend werd dat de kerkgemeenschap het onderhoud niet meer kon betalen en het gebouw daarom in 2017 uit zijn functie zou worden ontheven, greep de Arnhemse onderneemster Kreger haar kans. De kerk was dé plek voor het horecaconcept waar zij al jaren van droomde. Bovendien zag ze dit cultureel erfgoed als de ultieme ‘stepping stone’ voor het aangrenzende Modekwartier. Met een horeca-hotspot in de voormalige kerk wil ze winkelpubliek van het centrum naar het hippe en multiculturele Modekwartier trekken. De voordeur van de kerk is namelijk gericht op het stadscentrum en de achterdeur op het Modekwartier waar ontwerpers hun ateliers en winkels hebben. 

Eind 2022 slaan de horeca ondernemers van de HIMplus groep en Bart&Janiek de handen ineen om hun droom waar te maken en van de Lutherse kerk dé hotspot van Arnhem te maken.